Spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov”. Zaradi zagotavljanja popolne uporabniške izkušnje jih omogočite. Sprejmi | Več o piškotkih
Korone
t: 051 311 500 | e: info@korone.si
slo|eng|ita

PROSTI ČAS

Rekreacija

Ker je na podeželju še vedno ohranjena izjemno lepa narava, s čudovitimi travniki in bogatimi gozdovi, je to območje kot nalašč narejeno za sprehode v naravi in svežem zraku. Okoli Brezovice in bližnjih vasi boste našli ogromno travnikov, kateri se prelivajo v gozdove, kjer boste lahko našli tisti kanček miru, ki ga v mestih ni mogoče ter se naužili svežega zraka. Med gozdovi in okolici je veliko peš poti, ki so pa lahko namenjene tudi za kolesarje. Ceste so tudi zelo primerne za kolesarjenje v naravi, med potjo pa boste naleteli na veliko razglednih točk (Gradin, Belvedur, Topolovec), kjer boste lahko uživali ob prečudovitem razgledu na morje in na celotno istrsko pokrajino.

Starci

Nedaleč stran od Brezovice (cca. 5 min vožnje), če se zapeljemo do križišča kjer cesta zavije proti Sirčem in se nato sprehodimo po gozdni poti na levi strani, nas pot pripelje naravnost do dveh obrambnih stolpov povezanih z obrambnim zidom, ki so bili nekoč del skritega tabora. Edina dva ohranjena stolpa ali kot jima pravijo domačini »turna« sta bila del obrambnega kompleksa na meji med Beneško republiko in habsburško monarhijo. Oba obrambna stolpa sta imela nekoč stalno vojaško posadko in sta odigrala pomembno vlogo v času turških vpadov ob koncu 15. stoletja, beneško - avstrijskih vojn v 16. stoletju in uskoških vojn. Stolpa so vsekakor vredna ogleda in vas bodo za hip popeljala nazaj v davno 16. stoletje.

 

Abitanti

Abitanti KoroneČe se zapeljemo proti Gradinu in nato zavijemo za Abitante, nas po desetih minutah vožnje čaka pristanek v eni lepših istrskih vasic, ohranjeni v svoji pristni in bogati istrski arhitekturi.

Danes v vasi ni več nobenega prebivalca, kar ji po eni strani daje še večji čar. Med drugo svetovno vojno je v vasi bivalo še 130 prebivalcev, ki so se po vojni množično izselili.

Večina stavb je porušenih in zaraščenih, a to daje hišam še poseben sijaj, saj so arhitekturno izredno zanimive in tudi zaščitene. Ravno zaradi tega poteka v vasi vsako pomlad mednarodna likovna kolonija, ki ponovno oživi vas vsaj za en dan. Je izjemen magnet za slikarje, fotografe in druge umetnike, ki na razne načine ustvarjajo svoje impresije o vasi.

 

Istrska vinska cesta

Vinogradništvo in oljkarstvo sta v Slovenski Istri še danes najpomembnejši kmetijski panogi, ki se ju iz leta v leto loteva več mladih ljudi. Tukajšnji vinorodni okoliš slovi po bogatih, polnih, rdečih in belih vinih. Na istrski zemlji uspeva avtohtona vinska trta, ki daje zelo cenjeno rdeče vino refošk. Snovi, ki jih vsebuje, blagodejno vplivajo na zdravje, zato ni nič čudnega, da že od nekdaj krepi in poživlja vse tiste, ki v njem uživajo. Med rdečimi vini gre izpostaviti tudi merlot in cabernet sauvignon, med belimi pa posebno pozornost zaslužita malvazija in rumeni muškat, ki ju na tem območju pridelujejo že stoletja.  Tipična istrska vina lahko poskusite v številnih vinskih kleteh na označeni vinski cesti. Na poti do Brezovice pri Gradinu se boste lahko peljali po vinski cesti Kubed-Gradin, ki je na poti tudi označena. Ob obisku Istre ne smete izpustiti obiska kleti domačih kletarjev ali pokušine tipičnega oljčnega olja.

KOLEDAR

<< SEPTEMBER 10

>>
PTSČPSN
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

AKTUALNO

GOSTIŠČE KORONE SE JE PREIMENOVALO V DOMAČIJA KORONE IN OBRATUJE SAMO PO PREDHODNEM NAROČILU ZA SKUPINE IN ZAKLJUČENE DRUŽBE 

INFO

Kontakt

Domačija Korone
Brezovica pri Gardinu 6a
6272 Gračišče

Tel: 00386 (0)31 243 080
Tel: 00386 (0)40 806 779

E-mail: domacija@korone.si

Urnik

Obratujemo po predhodnem naročilu za skupine in zaključene družbe.
Domačija Korone, Brezovica pri Gradinu 6a, 6272 Gračišče | tel: 00386 (0)40 806 779 | Copyright 2010-2011 © Am2002 d.o.o | 28.si